Πρό(σ)κληση Ευεξίας!

Πρό(σ)κληση Ευεξίας!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τούς φίλου σας!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν μιλάμε για wellness, αναφερόμαστε στην απόλυτη σωματική, πνευματική και κοινωνική ευημερία (well-being), απουσία οποιασδήποτε ασθένειας ή αδυναμίας.

Οι περισσότεροι από εμάς ακούμε τον όρο ευεξία και υποθέτουμε ότι είναι κάτι πέρα από τις δυνατότητες μας.  Ή ίσως πιστεύουμε ότι η ευεξία είναι μόνο για προχωρημένους γιόγκι, ολιστικούς ιατρούς ή επαγγελματίες ευεξίας, αλλά όχι για εμάς – όχι για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους  που εργάζονται συνήθως 12/24ωρο και ζουν πολυάσχολες ζωές. Αλλά εδώ κάνουμε το λάθος. Η ευεξία δεν είναι τίποτα περισσότερο από  μικρές καθημερινές επιλογές που οδηγούν σε δια βίου, πολύ μεγάλες αλλαγές!

Ο καθένας μπορεί να επιτύχει ευεξία ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι είστε μια μαμά στο σπίτι ή ένας ενήλικας εργαζόμενος  πλήρους απασχόλησης. Δεν χρειάζεται να έχετε πολλά χρήματα, χρόνο ή ακόμα και δεξιότητες. ΄Ολοι μας έχουμε πρόσβαση στην ευεξία αν το επιλέξουμε.

Για να σας βοηθήσω να πετύχετε ευεξία, έφτιαξα μια λίστα με συμβουλές (tips)-προτάσεις  που μπορείτε να ακολουθήσετε και θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε ένα υγιέστερο και πιο ευτυχισμένο εαυτό μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Αυτές οι συμβουλές είναι απλές, εφικτές για όλους, προσιτές και απολύτως ζωτικής σημασίας όταν συνδυάζονται συστηματικά μεταξύ τους.

1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Tips σωματικής ευεξίας

– Βάλε άσκηση-κίνηση στην καθημερινότητα σου!

Η τακτική δραστηριότητα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας με πολλαπλούς τρόπους. Τα οφέλη της άσκησης αντανακλώνται τόσο στη σωματική όσο και στην  ψυχική και πνευματική ευεξία. Το πιο προφανές είναι πως η τακτική φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει τους μύες, οι οποίοι γίνονται πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή έργου με αποτέλεσμα προοδευτικά οι αντοχές και η λειτουργικότητά μας να αυξάνονται, κάτι το οποίο οφείλεται και στη βελτίωση της καρδιακής και της αναπνευστικής λειτουργίας του οργανισμού. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών του οργανισμού. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση και έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Η άσκηση αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος, βελτιώνει την πνευματική λειτουργικότητα και δημιουργεί συνθήκες για καλύτερο ύπνο και ως εκ τούτου ξεκούραση. Το άτομο που ασκείται συστηματικά τείνει να έχει περισσότερη ενέργεια, αυτοεκτίμηση και χαρά για τη ζωή.

Εφικτοί, καθημερινοί τρόποι να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα περιλαμβάνουν το βάδισμα, το κολύμπι, το ποδήλατο. Οι ασκήσεις αυτές σε μέτρια ένταση για 20 περίπου λεπτά, τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα, μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Ακόμα, μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές απλές συνήθειες που μας οδηγούν στον καθιστικό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, μπορούμε να περπατάμε όταν μπορούμε, αντί να παίρνουμε το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, να βγάζουμε βόλτα το κατοικίδιό μας για περισσότερη από το συνηθισμένο ώρα, να εκμεταλλευόμαστε τις καλές ηλιόλουστες μέρες ως ευκαιρία για μία βόλτα με τα πόδια.

Άτομα που πάσχουν από κάποια πάθηση ή μετά από ανάρρωση θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους ως προς το πόση και τι είδους άσκηση μπορούν να ακολουθήσουν, ενώ ο ειδικός γυμναστής ή ο φυσιοθεραπευτής θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης.

– Κοιμήσου!

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες ύπνου ημερησίως προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ο ύπνος όμως είναι και απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη καλή λειτουργία του οργανισμού. Λέγοντας “καλός και ποιοτικός ύπνος” εννοούμε τη συμπλήρωση 6-8 ωρών δίχως διακοπές αφύπνισης ενδιάμεσα. Μερικά από τα ευεργετικά οφέλη του καλού ύπνου στην υγεία είναι ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστασία από καρδιακές παθήσεις, βελτίωση ψυχικής υγείας, αδυνάτισμα!

 

Tips συναισθηματικής, διανοητικής και πνευματικής ευεξίας

– Αγάπα τον εαυτό σου!

Η αγάπη, η αποδοχή, η εκτίμηση προς τον εαυτό μας αποτελεί το βασικό θεμέλιο της ψυχικής μας υγείας και ηρεμίας, με αυτόν τον τρόπο – πρώτος, μεταξύ άλλων- διατηρούμε σταθερές τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Τόσο απλό μα τόσο δύσκολο…

Η αυτοεκτίμηση και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι τόσο σημαντικές που μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές και την πορεία που θα ακολουθήσουμε σε όλη την ζωή μας… Κατά συνέπεια βρίσκουμε ανθρώπους με θετική αυτοαντίληψη να διαπρέπουν, να ζουν ευτυχισμένοι και πλήρης και αντίθετα άνθρωποι που δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τον εαυτό τους, την αξία τους, που βιώνουν διαρκώς μια αίσθηση ανικανοποίητου…  Αν έχουμε συναισθήματα ανεπάρκειας, τότε είναι δύσκολο (και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε) να κάνουμε ευτυχισμένο και πλήρη κανέναν άλλον. Αν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση τότε χρειαζόμαστε μία αλλαγή: Πρέπει πρώτα να φροντίσουμε εμάς τους ίδιους, μια έμπρακτη πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας (προτού σπεύσουμε να το κάνουμε για τους άλλους…). Αυτή η αλλαγή μάλιστα περιλαμβάνει την αντικατάσταση πολλών ιδεών και αντιλήψεων που είχαμε από την οικογένεια μας και την κοινωνία. Χρειάζεται να φτιάξουμε τον δικό μας, τον προσωπικό μας «οδικό χάρτη», του ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι πιστεύουμε, τι πρεσβεύουμε, κλπ. Κάνοντας αυτήν την αλλαγή αρχίζουμε σιγά σιγά να ορίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, να τον αγκαλιάζουμε, και να δεχόμαστε και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που μπορεί να έχει. Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε , να σεβόμαστε, να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε και να συναναστρεφόμαστε με θετικούς ανθρώπους. Να εξωτερικεύετε τα δυνατά σας σημεία, να φροντίζετε τον εαυτό σας πνευματικά και σωματικά!

Να αγαπάμε τις ιδέες, τις αξίες και τα πιστεύω μας… Ξεκινήστε από σήμερα: Είναι μια διανοητική άσκηση, ένα παιχνίδι που προάγει το πνεύμα και ακονίζει το νου…!

– Διάβασε!

Αυτός που διαβάζει ζει χίλιες φορές μέχρι να πεθάνει. Αυτός που δεν διαβάζει ζει μόνο μια φορά. Εκτός από την καλλιέργεια, τη σμίλευση της ψυχής μας και το άνοιγμα των οριζόντων μας, το διάβασμα προσφέρει και πολύ απτά οφέλη για την υγεία μας σύμφωνα με την επιστήμη.

1. Εκπαιδεύει τον εγκέφαλο μας

Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Το διάβασμα αποτελεί μια καλή άσκηση για το μυαλό και το νου μας. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν διαβάζουμε, αναγκάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται περισσότερο και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Αλλά για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με το διάβασμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση.

2. Προσφέρει ανακούφιση από το στρες

Το άγχος αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου που προδιαθέτει σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Το διάβασμα όμως μας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να περιορίσουμε το άγχος. Ειδικά η ανάγνωση βιβλίων φαντασίας πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ο,τι μας στρεσάρει. Η μέθοδος αυτή μάλιστα θεωρείται πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους.

3. Βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας

Σύμφωνα με τους ειδικούς το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου ή βιβλίου, βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διέγερση αυτή που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τη μελέτη, αν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

4. Καταπολεμά την αϋπνία

Το διάβασμα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και να υιοθετήσουμε υγιείς συνήθειες ύπνου. Αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε βιβλία πριν κοιμηθείτε, τότε η συνήθεια αυτή συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος σας και στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Το διάβασμα λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να κοιμηθείτε ήσυχα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το πρωί.

5. Βοηθάει στη συγκέντρωση

Οι άνθρωποι που αγαπούν να διαβάζουν εκπαιδεύουν το μυαλό τους να συγκεντρώνεται και να εστιάζει πιο εύκολα. Ο τακτικός αναγνώστης βιβλίων αποκτά σταδιακά την ικανότητα να έχει πλήρη προσοχή σε ο,τι κάνει, αλλά και να σκέφτεται πρακτικά, με αποτελεσματικό και αντικειμενικό τρόπο. Αναπτύσσει επίσης την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

– Πήγαινε μια βόλτα στη θάλασσα!

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που περνούμε σε εξωτερικούς χώρους μας κάνει καλό, τόσο σε φυσικό όσο και σε νοητικό επίπεδο, αλλά τα οφέλη του να ξοδεύουμε χρόνο ειδικά στην παραλία μόλις αποκαλύφθηκαν. Είναι απίστευτη η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που νιώθουμε στην παραλία. Για τους επιστήμονες, ο συνδυασμός των μυρωδιών και των ήχων του νερού είναι καταπραϋντικός για τον εγκέφαλό μας. Αυτός είναι αρκετός για να μας κάνει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ανακουφισμένοι. Το πόσο χαλαροί αισθανόμαστε στην παραλία δεν οφείλεται μόνο στο μυαλό μας. Η επιστήμη λέει ότι είναι μια αλλαγή στον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αντιδρά στο περιβάλλον, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι, χαλαροί και ανανεωμένοι. Γενικά, η επίσκεψή μας στην παραλία μας επηρεάζει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

1. Μειώνει το στρες, 2. Ενισχύει τη δημιουργικότητά μας, 3. Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, 4. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος που περνούμε στην παραλία θα αλλάξει την προοπτική μας στη ζωή.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.nutripedia.gr/ta-ofeli-tis-askisis/

http://www.iatropedia.gr/ygeia/pia-ine-ta-evergetika-ofeli-tou-ipnou/36620/

http://kontasou.com

http://www.tilestwra.com/mia-volta-sti-thalassa-bori-na-allaxi-ti-domi-tou-egkefalou-sas-lene-epistimones/

http://enallaktikidrasi.com/2013/09/diavasma-ta-5-megalytero-ofeli-gia-tin-ygeia/